Het levenstestament

Een levenstestament is een officieel document waarin u nú zaken vastlegt voor het geval u in een toestand komt waarin u uw wensen zelf niet meer kenbaar kan maken (bijvoorbeeld t.g.v. dementie, een beroerte, coma).
Dit kan de volgende onderwerpen betreffen:
Bovengenoemde onderwerpen kunnen op verschillende manieren vastgelegd worden. U kunt het zelf ergens opschrijven, met uw behandelend arts bespreken en vragen om een aantekening in uw medisch dossier,in een codicil vastleggen of in een notariële akte. De praktijk blijkt echter weerbarstig: sommige zaken kunnen pas in werking treden als ze op de (juridisch) juiste manier zijn beschreven, en in sommige gevallen middels een notariële volmacht zijn vastgelegd.
Een oriënterend gesprek waarin duidelijk moet worden wélke zaken u vast wilt leggen, en welke grenzen u daarbij moet bepalen/aangeven. Door het geven van vele praktijkvoorbeelden concretiseren wij waar u in de toekomst zoal tegenaan kunt lopen. Indien nodig besteden wij hieraan diverse gesprekken, waardoor u in alle rust kunt overdenken wat het beste bij u past. Over het algemeen wordt de notaris te duur ervaren om een dergelijk traject van wikken en wegen met u te doorlopen.
Hulp bij het formaliseren van de door u gewenste zaken. Wij informeren u welke zaken op welke wijze vastgelegd moeten worden. Concreet kunnen wij u bijvoorbeeld een model van een euthanasieverklaring verstrekken, informatie geven over de eisen waaraan een codicil moet voldoen, een volmacht opstellen die vervolgens ‘passeer-klaar‘ bij uw notaris aangeleverd kan worden (die dit weloverwogen voorstel met u doorneemt en vastlegt zodat noch over de inhoud, noch over uw wilsbekwaamheid, naderhand discussie kan ontstaan).
Dit alles in nauwe samenwerking met o.a. Koos Baijer, oud-notaris, gespecialiseerd in erf- en familierecht) verbonden aan notariskantoor Arsenault in Sassenheim.